Blog

Jabolčni zavitek

  |   recepti, SLADICE   |   No comment

Čas priprave: 60 min

Sestavine za 4 osebe : 

 

  • Vlečeno testo (2 lista)
  • 50g masla
  • 5 srednje velikih jabolk
  • 150 g sladkorja
  • ¾ male žličke cimeta
  • 1 limona
  • 150gpasirane skute
  • 2 jajca
  • Sladka Smetana ali grški jogurt
  • Kakav

 

 

Navodila za pripravo:

Olupimo jabolka, ter jih narežemo na približno enako velike kocke. V globoki ponvi, ali pa v kozici iz sladkorja pripravimo karamelo, ter v njo stresemo predhodno narezana jabolka. Posujemo jih s cimetom in zalijemo s sokom ene limone. Pustimo približno 10 minut, da se jabolka razbustijo in zmešajo skupaj skupaj s karamelo, nato pokrijemo s pokrovko, ter pustimo na tolikšni temperaturi, da se nam karamela ne strdi. Med tem, v kozici raztopimo maslo, ter z njim namažemo prvi list vlečenega testa, nato na njega položimo še drugi list, ki ga prav tako namažemo z maslom. Pripravljeno testo razdelimo na 6 enakih pravokotnih delov. V posodici v skuto vmešamo jajce. Sedaj imamo vse pripravljeno za “sestavljanje” zavitka. Lahko naredite samo jabolčni zavitek, tako da predhodno pripravljena jabolka v karameli namažemo na testo, ter ga zavijemo v “žepek”. Lahko pa jabolka in skuto zmešamo skupaj, ter pripravljeno zmes nanesemo na  testo, ter prav tako zavijemo v “žepek”. Na koncu pripravljene zavitke (žepke), prestavimo v pekač, v katerega smo predhodno namestili papir za pečenje. Preden zavitke postavimo v pečico jih povrhu namažemo z rumenjakom. Sedaj jih postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj, ter jih pečemo od 20 do maksimalno 25 minut.

Postrežemo jih lahko s stepeno sladko smetano, ki se bolj prilega jabolčno skutinemu zavitku, ali pa će želite biti malo bolj drzni, z grškim jogurtom, ki se bolj prilega samo jabolčnemu zavitku, ki je zaradi karamele bolj sladek, kar grški jogurt odlično uravnoteži.

 

 

Opombe:

Pri karameli bodite previdni da je ne zažgete. Ko bo karamela narejena, in boste v njo vmešali jabolka, se bo karamela zaradi hladnih jabolk strdila. Brez skrbi, karamela se bo na zmerni temperaturi po približno10 minutah zmehčala, ko boste posodo pokrili s pokrovko.

VIDEO PRIPRAVE JABOLČNEGA ZAVITKA

 

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.