Blog

Telečja obara

  |   GLAVNE JEDI, recepti   |   No comment

VIDEO PRIPRAVE TELEČJE OBARE

Čas priprave: 10-15min

Čas kuhanja: 50 min

 

Sestavine za 4 osebe :

Obara:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 500g telečjega mesa
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 rumena korenja
  • 2 oranžna korenja
  • ½ cvetače
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikovih pelatov
  • 1 por
  • sol
  • poper
  • 4 lovorjeve liste
  • timijan
  • ščepec rdeča paprika

 

Žličniki:

  • ajdova moka
  • 2 jajci
  • 1 do 2 žlici gres
  • mediteranske začimbe
  • sol

 

Navodila za pripravo:

 

 

V velikem loncu, na olivnem olju, čebulo pražiš toliko časa, da postekleni. Dodaš meso, ki ga začinimo s soljo, poprom, ter ščepcem rdeče paprika.  Na zmernem ognju  dušiš približno 5 minut. Dodaš korenje, por, ter dve žlici vode, premešaš, ter ponovno dušiš približno 5 minut. Dodaš sesekljan česen,  pelate, timijan in   dušiš maksimalno 5 minut. Sedaj vse skupej zaliješ s približno 1,5 litra vode, dodaš lovorjeve liste, pokriješ s pokrovko in pustiš, da na zmernem ognju/temperature zavre. Ko čakaš da obara zavre, narežeš/natrgaš cvetačne “cvetke”, ter pripraviš maso za žličnike. Ko obara približno 5 do 10 minut že vre, streseš v lonec cvetačne cvetke, nato po nadaljnih 10 minutah v obaro dodaš še žličnike, ter vse skupaj pustiš vreti še zadnjih 10 minut.

 

Masa za žličnike:

Zmeša v skledi dva jajca, moko, mediteranske začimbe, ter po želji 1 do 2 žlici gresa. Zmešaš v gusto ampak ne trdo maso iz katere nato oblikuješ žličnike.

 

 

 

Opombe:

 

  • Pred začetkom kuhanja, si pripraviš sestavine, kakršne boš na to v pravem zaporedju, dodajal v lonec. To pomeni, da, sesekljaš čebulo in česen, na kocke narežeš meso, olupiš in na kolute narežeš korenje, ter prav tako na kolute narežeš por. Pravtako si lahko že na začetku na cvetke pripraviš cvetačo.

S takšno predpripravo, bo kuhanje obare lažje.

  • Pri žličnikih se lahko kar precej igramo. Lahko uporabimo različne moke, različne začimbe, ter s tem popestrimo obaro.
  • Pri obari ni nekih pravil in omejitev, kakšno meso in zelenjavo uporabljamo, pomembno je le, zaporedje kuhanja, da je na koncu zelenjava ravno prav kuhana.
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.